Ziekte van Bechterew

Ziekte van Bechterew

De ziekte van Bechterew is een vorm van reuma. Door de ontstekingen, die vooral in de rug en het bekken voorkomen, worden de gewrichten aangetast. Er wordt littekenweefsel gevormd dat uiteindelijk in bot kan worden omgezet. Op deze manier verstijven of ‘verbenen’ de gewrichten. 

Specifieke vragen?
Wat is de ziekte van Bechterew?

De ziekte van Bechterew is een vorm van reuma. De aandoening gaat gepaard met ontstekingen in de gewrichten, vooral in de rug (wervelkolom) en het bekken. Door de ontstekingen worden de gewrichten aangetast. Er wordt littekenweefsel gevormd dat uiteindelijk in bot kan worden omgezet. Op deze manier verstijven of ‘verbenen’ de gewrichten.  

Pijn en stijfheid in de onderrug is vaak het eerste teken van de ziekte van Bechterew. Klachten kunnen zich uitbreiden naar de heupen, rugwervels, nekwervels, schouders, borstbeen en andere gewrichten. Pijn en stijfheid treden vooral op na een langere rustperiode, bijvoorbeeld na lang zitten of ’s morgens bij het opstaan. Klachten verminderen bij beweging. Daarnaast hebben veel patiënten last van vermoeidheid. Soms zijn er ook oogontstekingen. Het oog is dan rood en pijnlijk en het zicht vermindert. Een oogontsteking moet steeds onmiddellijk behandeld worden om ernstige schade te voorkomen.

De ziekte van Bechterew kent een wisselend verloop. Periodes met veel klachten (actieve ontstekingen) worden afgewisseld met rustige perioden.

Bij ernstige vormen van de ziekte, groeien de gewrichten van de hele wervelkolom  aan elkaar vast. De rug verandert in een rechte ‘stok’ die niet meer beweeglijk is. Artsen noemen dit een bamboo spine. Sommige patiënten nemen door de stijfheid een gebogen houding aan en krijgen zo juist een kromme rug.

De eerste symptomen treden vaak op tussen de 15 en 30 jaar oud. Mannen worden vaker getroffen dan vrouwen. Het verloop van de aandoening is bij mannen ook vaak erger dan bij vrouwen.

Patiënten met de ziekte van Bechterew hebben een grotere kans op het krijgen van een aantal andere aandoeningen, zoals:

De ziekte van Bechterew is niet te genezen. Met medicatie kunnen de ontstekingen wel geremd worden en kan de pijn verlicht worden. Beweging is ook een belangrijk aandachtspunt binnen de behandeling. De gewrichten worden zo minder snel stijf en de klachten verlichten.

Lees meer

Lees minder

Gezond gewicht

Wie overgewicht heeft of kampt met obesitas, loopt meer risico op verschillende aandoeningen, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde kankers. Bovendien krijg je makkelijker last van je rug en je gewrichten.

Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Populaire productcategorieën