Allergie

Populaire productcategorieOm in te nemen (allergie)
Allergie

Een allergie is een abnormale en overdreven reactie van ons afweersysteem op een contact met een op zichzelf onschadelijke stof die ons lichaam (meestal) vreemd is. Een dergelijke stof, waar je allergisch op reageert, noemen we een allergeen.

Specifieke vragen?
Wat is een allergie?

We hebben allemaal een verdedigingssysteem of immuunsysteem dat ons in normale omstandigheden beschermt tegen infecties.

Een allergie of allergische reactie is een abnormale en overdreven reactie van ons afweersysteem op een contact met een op zichzelf onschadelijke stof die ons lichaam (meestal) vreemd is. Een dergelijke stof, waar je allergisch op reageert, noemen we een allergeen. Dit kunnen o.a. stuifmeelkorrels (pollen), uitwerpselen van de huisstofmijt, huidschilfers van dieren, voedingsmiddelen, geneesmiddelen, schimmels enz. zijn.

Ons lichaam reageert, door antistoffen tegen die allergenen aan te maken. Hierdoor ontstaan allerlei ziektesymptomen zoals een lopende neus, jeuk, tranende ogen, huiduitslag, enz.

De soorten symptomen en de ernst van de allergische reactie verschillen naargelang de plaats waar de allergie tot uiting komt en zijn afhankelijk van verschillende factoren die eigen zijn aan elk persoon.

De belangrijkste allergenen in de lucht zijn: pollen (els, berk, haagbeuk, notelaar), uitwerpselen van de mijtachtigen en schilfers van huisdieren.
De belangrijkste allergenen in de voeding zijn o.a. koemelk, eieren, tarwe, pindanoten, soja, hazelnoten, sesam, vis, schaaldieren en sulfiet.

Nog enkele belangrijke allergenen zijn o.a. latex (bvb in condooms), geneesmiddelen, insecten gif (bijen, wespen, hommels, horzels), nikkel in juwelen, onderhoudsproducten en cosmeticaproducten. Het aantal mogelijke allergenen is echter buitengewoon groot.

Als je voornamelijk in de lente of zomer klachten hebt zoals neusloop, verstopte neus, niezen en jeukende, rode ogen, spreken we van een seizoensgebonden allergische rhinitis of neusontsteking (ook wel hooikoorts). Boosdoeners zijn dan pollen (stuifmeelkorrels) van bomen (lente), grassen (zomer) en andere planten.

Je kunt ook het hele jaar door last hebben van allergische neusontsteking (niet seizoensgebonden). In dat geval wordt de allergie meestal veroorzaakt door huisstofmijt, deeltjes van dierenhuid (hoofdzakelijk honden en katten), schimmels of paddenstoelen.

Al na een eerste contact kun je overgevoelig zijn geworden (= sensibilisatie) voor een bepaalde allergie-veroorzakende stof (= allergeen). Dit betekent dat een tweede contact al een allergische reactie veroorzaakt. Het kan ook zijn dat de allergie zich pas ontwikkeld nadat je al vaak in contact bent geweest met het allergeen, zoals bij contactallergie. 

Erfelijkheid speelt een rol bij allergie. De kans dat we een allergie ontwikkelen is groter naarmate één van onze ouders allergisch is en is zeer groot als beide ouders dezelfde allergie hebben. Allergieën kunnen al vanaf de eerste levensweken "uitbreken". Het is heel belangrijk om de oorzaak van de allergie te achterhalen om meteen te kunnen ingrijpen en de blootstelling aan de allergenen zoveel mogelijk te vermijden.

Personen die kans lopen op hevige allergische reacties moeten erop letten dat ze steeds een urgentiekit (adrenaline, corticoïden, antihistaminica) bij zich hebben.
Vraag raad aan je arts.

Lees meer

Lees minder

Homeopatische middelen5 Producten

.

APIS MELLIFICA          15CH GR 4G BOIRON (homeopatisch geneesmiddel)
APIS MELLIFICA 15CH GR 4G BOIRON (homeopatisch geneesmiddel)
APIS MELLIFICA 15CH GR 4G BOIRON (homeopatisch geneesmiddel) 5,37 € Reserveer
POLLENS             30CH GR 4G BOIRON (homeopatisch geneesmiddel)
POLLENS 30CH GR 4G BOIRON (homeopatisch geneesmiddel)
POLLENS 30CH GR 4G BOIRON (homeopatisch geneesmiddel) 5,37 € Reserveer
POUMON HISTAMINE         15CH GR 4G BOIRON (homeopatisch geneesmiddel)
POUMON HISTAMINE 15CH GR 4G BOIRON (homeopatisch geneesmiddel)
POUMON HISTAMINE 15CH GR 4G BOIRON (homeopatisch geneesmiddel) 5,37 € Reserveer
RHINALLERGY 60 TABL (homeopatisch geneesmiddel)
RHINALLERGY 60 TABL (homeopatisch geneesmiddel)
RHINALLERGY 60 TABL (homeopatisch geneesmiddel) 9,32 € Reserveer
VOGEL POLLINOSAN HOOIKOORTS OOGDRUPPELS 10ML    (medisch hulpmiddel)
VOGEL POLLINOSAN HOOIKOORTS OOGDRUPPELS 10ML (medisch hulpmiddel)
VOGEL POLLINOSAN HOOIKOORTS OOGDRUPPELS 10ML (medisch hulpmiddel) 13,49 € Reserveer
Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: