Lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie

Alle melkproducten schrappen uit de voeding is bij lactose-intolerantie niet altijd noodzakelijk. Vraag deskundig advies aan je diëtiste.

Specifieke vragen?
Wat is lactose-intolerantie?

Bij lactose-intolerantie reageer je op melksuiker of lactose in melk.  Lactose moet in de darm in stukjes gesplitst worden opdat het doorheen de darmen in het bloed opgenomen kan worden. Het enzyme (soort katalysator) lactase zorgt hier normaal voor. Bij lactose-intolerantie heb je een tekort aan dit enzyme lactase. Lactose kan daardoor onvoldoende uit de darmen worden opgenomen. Het niet-verteerde lactose wordt door de darmbacteriën omgezet in zuren en gas. Dit veroorzaakt o.a. buikpijn, winderigheid of (schuimende) diarree na het eten van normale porties melkproducten. Het gebruik van kleine hoeveelheden lactose geeft zelden reacties.

De behandeling voor lactose-intolerantie bestaat meestal uit een lactosearm dieet. De meeste mensen met een lactose-intolerantie kunnen een bepaalde hoeveelheid lactose verdragen. Die hoeveelheid moet bepaald worden. Als je systematisch alle melk- en zuivelproducten weglaat uit je dieet,  schrap je automatisch de belangrijkste bron van calcium. Begeleiding door een dietist is daarom erg belangrijk bij het volgen van een lactosearm dieet. Personen die geen lactose kunnen verdragen moeten een lactosevrij dieet volgen.

Lactose-intolerantie komt slechts zeer zelden als aangeboren aandoening voor. Bij heel veel bevolkingsgroepen, vooral Afrikanen, Aziaten, Zuid-Amerikanen en Zuid-Europeanen, neemt de productie van lactase enkele jaren na de geboorte van nature af. Er ontwikkelt zich een meestal gedeeltelijke of volledige vorm van lactose-intolerantie. Lactose-intolerantie kan ook ontstaan als gevolg van een darmziekte (zoals een virale maagdarmontsteking, Giardia-infectie of bestraling) waardoor de darmwand niet meer voldoende lactase kan aanmaken.

Lactose-intolerantie is zeker geen koemelkallergie. Hierbij reageert u tegen de eiwitten die in melk voorkomen.

Lees meer

Lees minder

Lactose-intolerantie3 Producten

Lactose is een suiker dat in melk en in melkproducten voorkomt. Om lactose te kunnen verteren hebben we het enzym lactase nodig. Lactase wordt in de dunne darmwand aangemaakt. Als er geen of niet voldoende lactase wordt aangemaakt, kan lactose in onze voeding niet goed verteerd worden. Lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De bacteriën in de dikke darm, de darmflora, gaan lactose ‘vergisten’ waardoor klachten ontstaan.
Het beste is om geen lactose houdende voedingsmiddelen te gebruiken. Er bestaan voedingssupplementen op basis van lactase die er voor kunnen zorgen dat je kleine hoeveelheden toch kan verdragen.

LACTOSE OK 150 CAPS (voedingssupplement)
LACTOSE OK 150 CAPS (voedingssupplement)
LACTOSE OK 150 CAPS (voedingssupplement) 40,95 € Reserveer
LACTOSE OK 75 CAPS (voedingssupplement)
LACTOSE OK 75 CAPS (voedingssupplement)
LACTOSE OK 75 CAPS (voedingssupplement) 23,30 € Reserveer
LACTOSE OK FORTE INSTANT STICKS 30 5762            (voedingssupplement)
LACTOSE OK FORTE INSTANT STICKS 30 5762 (voedingssupplement)
LACTOSE OK FORTE INSTANT STICKS 30 5762 (voedingssupplement) 17,35 € Reserveer
Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Populaire productcategorieën