Hoofdpijn

Hoofdpijn

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Meestal is dit van voorbijgaande aard, maar het kan best vervelend zijn. De meest voorkomende vorm is spanningshoofdpijn. Let op met dagelijks gebruik van pijnstillers.

Specifieke vragen?
Wat is hoofdpijn?

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Meestal is dit van voorbijgaande aard, maar het kan best vervelend zijn.

Er bestaan verscheidene vormen van hoofdpijn, al naargelang de plaats waar de hoofdpijn zich uit en de frequentie waarmee de klachten optreden. We zetten de voornaamste vormen even op een rijtje

  • De meest voorkomende vorm is spanningshoofdpijn. Deze vorm van hoofdpijn kenmerkt zich door een doffe of drukkende pijn ter hoogte van de schedelhuid, slapen of hals. De pijn ligt vaak als een band rond het hoofd. Dit kan te wijten zijn aan een slechte houding, gezichtsstoornissen (hieraan denken we vooral bij schoolgaande kinderen die over hoofdpijn klagen!), oververmoeidheid of psychische belasting.

  • Migraine is een complexe aandoening gekenmerkt door aanvallen van ernstige kloppende hoofdpijn gedurende 4 tot 72 uren. De hoofdpijn komt meestal aan één zijde van het hoofd voor (maar het kan ook aan beide zijden). Deze vorm van hoofdpijn komt meer voor bij vrouwen dan mannen en verergert bij inspanning.

  • Clusterhoofdpijn wordt gekenmerkt door aanvallen van hevige bonzende of stekende eenzijdige hoofdpijn en situeert zich vaak achter het oog. Een aanval komt meestal plots opzetten en verdwijnt binnen een paar uren. Men spreekt van clusterhoofdpijn aangezien de aanvallen in groepen (clusters) optreden en kunnen variëren van twee per week tot meerdere per dag. De clusters van aanvallen kunnen enkele weken aanhouden gevolgd door tussenpozen van maanden zonder hoofdpijn. Bepaalde factoren kunnen clusterhoofdpijn uitlokken zoals alcohol, lange vliegrijzen of verblijf op grote hoogte.

  • Hoofdpijn door sinusitis situeert zich vooral rond de ogen en de kaken, m.a.w. daar waar zich de sinusholten bevinden. De pijn verergert bij het naar voor buigen of liggen en gaat gepaard met neusloop of neusverstopping.

  • Bij ernstige hoofdpijn ligt het slikken van pijnstillers voor de hand. Sommige mensen nemen zelfs een pijnstiller om te voorkomen dat de hoofdpijn terugkomt. Dagelijks gebruik van pijnstillers of migrainemiddelen kan echter geneesmiddelenafhankelijke hoofdpijn tot gevolg hebben. Hoofdpijn door geneesmiddelen wordt gekenmerkt door chronische hoofdpijnklachten, zonder vast patroon. Ook gewenning aan pijnstillers kan na het stoppen van de pijnstillers geneesmiddelenafhankelijke hoofdpijn veroorzaken. Eenzelfde soort hoofdpijn kan ook ontstaan na gebruik van veel cafeïne. Cafeïne zit niet alleen in koffie, maar ook in thee, energiedrankjes, chocolade en soms zelfs in pijnstillers. Het risico bestaat dat mensen in een vicieuze cirkel terechtkomen, met (bijna) dagelijks optredende hoofdpijn.

Lees meer

Lees minder

Pijnstiller paracetamol
Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: