Studiekeuze

Een studiekeuze maken voor de leerlingen die ervoor kiezen verder te studeren in het hoger onderwijs: het is geen simpele opdracht! Niet iedereen gaat immers verder studeren, maar zij die niet direct klaar zijn voor de arbeidsmarkt of zich verder willen specialiseren richting een bepaalde sector, proberen de juiste keuze te maken.

Geld is zelden een goede motivator

Sommige beroepen staan om een mooi salaris (arts, chirurgie, advocatuur, etc.)gekend. Besef je echter dat alleen financiële redenen geen goede motivators zijn om je jarenlange, uitdagende studies vol te houden!

 

Wat doe je graag?

Dit lijkt een zeer simpele vraag, maar hij is wel belangrijk. Laat praktische jobzekerheid even voor wat het is en denk na: wat doe jij graag? Wat interesseert je echt? Wat voelt niet aan als werk, waarin kan je je uren verliezen? Waren er bijvoorbeeld zo'n vakken op het middelbaar? Zo niet, zijn er buitenschoolse activiteiten die je echt raakten? Kan je daarmee verder?

 

Waar liggen je sterktes?

Niemand is in alles goed. Sommige mensen hebben een talenknobbel, andere een wiskundeknobbel, andere zijn dan weer erg goed in oriëntatie, andere zijn van zichzelf erg empathisch en goede luisteraars … Deze persoonlijke kwaliteiten kunnen je mee begeleiden in je studiekeuze.

Wil je met mensen bezig zijn, bijv. in de zorg? Wil je met kinderen bezig zijn? Vind je economie, marketing en verkoop interessant, of helemaal niet? Wil je liever op een kantoor werken en je vooral met cijfers en analyse bezig houden? Of ben je misschien helemaal weg van dieren, of natuur? Wil je (ver)talen leren en je intellectuele vaardigheden verdiepen? Al deze dingen bieden je verschillende opties aan.

 

Bekijk de websites en het aanbod ter inspiratie

Soms weet je gewoon niet wat alle verschillende opties zijn. Sommige studierichtingen hebben immers niets te maken met middelbare schoolvakken. Er zijn zó veel studierichtingen! Zoek eens wat dingen op online. Ga naar de websites van verschillende hoge scholen en/of universiteiten en bekijk hun opleidingsoverzichten. Vaak vind je daar gedetailleerde fiches terug, van vakoverzichten tot mogelijke toekomstige jobs. En vergeet ook niet dat er heel wat opendeurdagen zijn en weekends waarin verschillende hoge scholen en universiteiten hun aanbod tonen.

 

Heel veel succes, met zowel je studiekeuze áls de laatste examens op de middelbare school!